Strani

sreda, 8. junij 2011

Kajak na divjih vodah (zakaj pa ne)!?

Podobno vprašanje si je verjetno zastavil marsikdo, če že ne za kajakaštvo pa za kakšen drug rekreativni šport. Ali pač, se je smiselno predati kajakaštvu zaradi druženja z istomislečimi posamezniki, pustolovščin ob naravnih lepotah rek in okolice ali je v ospredju tega športa na reki gonilo predvsem adrenalin in izziv?

V evropskem alpskem prostoru je rek različnih težavnosti resnično v izobilju in na nek način nam je ponujeno, da se s tem ali kakšnim sorodnim vodnim športom ob številnih turističnih ponudbah lahko soočimo praktično kjerkoli. Kajakaštvo nas lahko zasvoji relativno hitro, običajno pa pa naš razpoložljiv čas za ta čudovit šport določa ali bomo ostali bolj občasni “vikend” veslači ali pa se bomo kajaku predali tudi bolj pogosto. Predano kajakaštvo v lastni režiji zahteva precej časa; od samega načrtovanja poti in izbiri primernega rečnega odseka pa do izvedbe same poti, veslanja in nenazadnje tudi kakšnega večdnevnega robinzonskega bivakiranja ob rekah. Navkljub relativno velikemu vložku časa in potrpljenja pa ta šport povrne posamezniku sčasoma ogromno nazaj v duhovnem smislu. Čista reka in okoliške lepote na izbrani destinaciji nas “očistijo” vsakdanjih tegob in nas poživijo z novimi izkušnjami, dogodivščine na reki ali kje ob poti pa kasneje radi podoživimo še ničkolikokrat. Velikokrat se na kajaku sam si pri sebi rečem kaj bi vse zamujal če se s tem vodnim športom ne bi ukvarjal - okolico podoživiš skozi “tretje oko”, v četrti dimenziji. Rekreativno kajakaštvo je nenazadnje disciplina katero lahko gojimo v pozno jesen svojega življenja... 

Recimo da te prijatelj povabi na nezahtevno veslaško pustolovščino po imenu sicer poznani reki, vendar pa dotedaj neznani iz poznavanja rečnih tokov in njenih posebnosti. Vse kar si dosedaj vedel o kajakaštvu izhaja iz kakšnega članka ali TV reportaže kjer posamezniki izvajajo vratolomne skoke in spuste skozi divje rečne globeli. Tvoja adrenalinska stran osebnosti ob misli na to poživi, medtem ko se razumna stran vse bolj nagiba k previdnosti. Kako sploh izvedeti če ponujena pustolovščina izpolnjuje tvoja pričakovanja?

Načrt - prijateljem ali znancem je prvo rečno pustolovščino najbolje predlagati “da gremo za dve urci na kakšen spust, se podružimo v naravi na svežem zraku”. Seveda moramo rečno traso kot predlagatelj izleta dodobra poznati in prilagoditi spust začetnikom. Za začetnike v kajakaštvu in osvojitev osnovnih veščin se zadnja leta vse bolj uporablja prilagodljiv “sit-on-top” kajak, kateri se z ustreznimi dodatki za večjo stabilnost lahko uporablja v divji vodi vse do III. stopnje težavnosti.

Izkušnje –  pravilna “gradnja” tehničnih veščin pri športu kot je kajakaštvo je še posebej pomembna za začetnike. Učni uspeh pri osnovah veslanja je za posameznika najboljši pri optimalnem rečnem izzivu. Če reki glede na že osvojeno znanje nismo kos in smo glede na malce zahtevnejše razmere preveč samokritični, običajno ne sledimo pravemu ritmu zamahov in se v telesu bodisi nabira tenzija in tudi že čuti napor –  v tem primeru od od učnega dneva ne odnesemo veliko. Prav tako se za pridobitev tehničnih veščin pri kajakaštvu na divjih vodah ne naučimo na preveč mirnih vodah, pa četudi jih veslamo dan za dnem. Izbira primernosti destinacije za veslanje po divjih vodah je tako ključna, saj se moramo na izbranem rečnem odseku počutiti dovolj suvereno da lahko pilimo svoje izkušnje. Postopno dodajanje zahtevnosti na rečnih odsekih in nekaj potrpežljivosti bo posamezniku dalo pravšnjo mero učnega uspeha. Vse ostalo pa je zgolj kilometrina...

Scena – raziskovanje okolice reke, vzpon na bližnji vrh, športni ribolov ali bodisi kolesarjenje ob izbrani rečni destinaciji je sestavni del pustolovščin s kajakom v lastni režiji. Našteto je običajno del logistike kajakaštva in tudi to da mozaiku dodano vrednost. Ob igri svetlobe v vodi in opazovanju favne in flore ki nas obkroža nas dokaj lahko doleti “popoln dan”, ki se običajno zaključi s prijetno utrujenostjo. Dan na vodi je vselej potrebno doživeti neobremenjajoče v njeni preprostosti in se prepustiti njenem toku. 


Družba - vsak posameznik kateri se kdaj udeleži prvega kajakaškega izleta v skupini ima različna pričakovanja, katera pa je na ravni homogene družbe včasih težavno uskladiti. V kajakaštvu so v družbi vselej dobrodošli posamezniki kateri gojijo podobne predispozicije do tega športa, saj bo interese ne glede na različno starost skupaj najlažje uskladiti. Ne glede na to kam nas popelje naslednji podvig, je interese udeležencev priporočljivo vselej poprej uskladiti in jim aktivnosti napovedati. Kakšen izziv smo pripravljeni sprejeti? Kakšna je težavnost reke? Kako pomembna je okolica in družbeni cilji na podvigu? Kakšen je pričakovan uspeh in vrhunec podviga? Poznavanje okoliščin in odgovori na ta vprašanja običajno zagotavljajo uspeh in izpolnijo pričakovanja od kajakaškega izleta pri celotni družbi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar