Strani

torek, 21. junij 2011

Mrežnica 2.del

Mrežnica je po dolžini ena manjših Hrvaških rek, saj njena skupna dolžina znaša le 63 km. Izvira na območju blizu Slunja ter se v Karlovcu izliva v Korano. Mrežnica je sicer majhna toda po lepoti vsekakor sodi med največje oz. najlepše (Hrvaške) reke saj je glede na biološko raznovrstnost pravi biser. Njena izjemna čistost in nedotaknjenost se izkazujeta v pitnosti njene vode v vsej njeni dolžini, bogata flora in favna pa privabljata obiskovalce z vsega sveta.

 Začetek spusta sva locirala pri mostu v vasi Tržič Tounjski. Zelo hitro sva ugotovila, da bo omenjeni odsek točno takšen, kot sva upala da bo. Speljan skozi neokrnjeno naravo, brez znakov civilizacije. Prav neverjetno je kako se pozna, če ob reki ni speljane ceste, ki bi "kontaminirala" mir, ki ga na tovrstnih odpravah iščeš oz. pričakuješ. 
Start pri mostu v vasi Tržić Tounjski
Mrežnica v omenjenem odseku ne preseže 1 zahtevnostne stopnje, kar jo uvršča med manj nevarne reke (če odmislimo minirano območje okrog nje). Je primerna bolj za začetnike in tiste, ki jim adrenalin na vodi ni primarni dejavnik pri izbiri rek. Vodostaj reke zna v poletnih mesecih pasti pod 50 cm, zato sva imela z njim kar nekaj sreče, saj je skala ob mostu kazala na 56 cm. 

Mrežnica ima kar nekaj majhnih slapov, ki jih je tudi brez težav mogoče prevoziti, ostale je pač potrebno obhoditi. Prva izmed manjših slapov takoj na začetku sta slap Reljića (0,5m) in slap Jagodića (1,5m). Pri slednjem je enostavneje, toda manj zabavno prevoziti po skrajni desni strani, saj ne pride do preloma (kaskad) ampak manjše brzice. 
Slap Jagodića
Slap Reljića
Zanimivost Mrežnice so tudi številne (kraške) jame ob njej, ki porajajo vprašanja in zbujajo domišljijo o morebitnem zgodovinskem obstoju pračloveka na tem območju. 
Jama ob Mrežnici
Lepota avanturnega kajakaštva se skriva tudi v skavtanju, raziskovanju okolice reke, kjer, ko pride do nevarnosti (previsokega slapu, da bi ga prevozil npr.), izstopiš in preveriš, če je temu res tako. Če ja, potem veš, da bo treba kajak nosit. Za to pa je potrebno poznat pot, ki pa jo moraš predhodno še "naštudirat". In tako se je tudi zgodilo pri največjem slapu na Mrežnici - Šušnjar.

Slap Šušnjar

Slap Šušnjar
Slap je visok cca. 15m in je za izkušenega veslača verjetno lepo vozen, vendar tovrstne drznosti zaradi pomanjkanja znanja žal še nimava, zato sva ga morala obhoditi. Ampak tako sva si ga lahko ogledala z vseh strani in celo našla idealen prostor za počitek in malico pri mlinu Šušnjar.
Iskanje primernega vstopa nazaj v reko

Skavtanje za obhod slapu
Za Šušnjarom nastopi kompleks 4 zaporednih slapov in kaskad imenovanih Korački slapovi. Najvišji izmed njih meri vsega 1,1m in je bolj kot zaradi slapov ostal v spominu zaradi razprostranosti doline v kateri so.

Korački slapovi

Prevozila sva še slap Benić (1,4m), kjer sva naredila tudi nujen "sirup" počitek, nato naprej do mosta pri slapu Žarin (2m) ter nato do slapu Klarić (4m), ki je vsaj meni bil osebno najzanimivejši. Slednjega sva zaradi neprimerne dostopnosti pri samem vhodu na slap bila primorana prenositi. 
Slap Benić
Slap Žarin

Po 6h sva prispela nazaj v sastavce (Ratkov kemp). Reko bi lahko priporočal vsem, ki jim okolje v katerem veslajo pomeni več od samega iziva na reki. Adrenalinska reka to ni, to je dejstvo, zato za izkušene kajakaše verjetno ne predstavlja večjega izziva. Primerna je za kanu in vse tiste, ki jim veslanje pomeni način druženja v naravi. Definitivno se vrnem, toda tokrat začnem od Čičinega mosta, kar bi razdaljo podaljšalo za kakšne 3km.

Ni komentarjev:

Objavite komentar